POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [30.12.2016, 11:20:55] • Polska

Sylwestrowe menu dla każdego!

Sylwestrowe menu dla każdego!

fot. Organizator

Udany Sylwester w polskim wydaniu? Dla wielu to taki spod znaku dobrego smaku. Oto przepisy na pyszne i proste przekąski, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom w ten wyjątkowy, pełen wrażeń wieczór.

Frytki na zdrowo

Zapomnijmy o standardowych, słonych i niezdrowych chipsach czy paluszkach. Przyrządźmy przekąski sami. W cienkie plasterki pokrójmy warzywa np. słodką marchew oraz bataty
i wstawmy je do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu w krótkim czasie mamy gotowe chrupiące i zdrowe frytki. Z czym smakują najlepiej? Proponujemy dipy na bazie naturalnych składników - Sos ziołowy oraz Grecki sos tzatziki.

Kuszące koperty szpinakowe

Wielbicieli ciasta francuskiego nie brakuje. Stwórzmy zatem prostą w przygotowaniu, a zarazem pyszną propozycję, która trafi w gusta większości naszych gości. Przekąska w formie koperty, której sekretem jest aromatyczny farsz na bazie szpinaku i serka wiejskiego to oryginalny pomysł na urozmaicenie sylwestrowego menu.

Sylwestrowe menu dla każdego!

fot. Organizator

Słodkości mile widziane

Skąd wziąć tyle energii, by pozostać na sylwestrowym parkiecie aż do białego rana? Jest tylko jedna odpowiedź - czekolada. Dzięki zawartej w niej fenylotylaminie pobudza się
w naszym organizmie produkcja endorfin, czyli hormonu szczęścia. Wyłożenie na stół kilku tabliczek czekolady byłoby zbyt proste, ale już własnoręcznie przygotowane Domowe trufle piernikowe na długo pozostaną w pamięci gości.


Sylwestrowe menu – przepisy:

Sos ziołowy


Składniki:

- Jogurt typu greckiego naturalny ,,Piątnica” 200g
- majonez 3 łyżki
- koperek świeży ½ pęczka
- natka pietruszki ½ pęczka
- bazylia świeża ½ pęczka
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz ziołowy do smaku


Wykonanie:
Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki
i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.

Grecki sos tzatziki

Składniki:

- jogurt typu greckiego naturalny „Piątnica” 150g 2 szt.
- ogórek świeży 300g
- koperek 1 średni pęczek
- czosnek 4 ząbki
- sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Gdy ogórki puszczą sok, dokładnie je odcisnąć i dodać do jogurtu, sok wylać. Dodać również pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Koperty szpinakowe

Składniki:

- Masło Ekstra ,,Piątnica” 1 łyżka
- szpinak mrożony 500g
- czosnek 2 ząbki
- Śmietanka 30% „Piątnica” 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- Serek wiejski 200g „Piątnica” 1szt.
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- jajko 1szt.

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony
z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec
w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Sylwestrowe menu dla każdego!

fot. Organizator

Domowe trufle piernikowe

Składniki:

- 150 ml Śmietanki 42% OSM Piątnica
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
- kakao lub wiórki kokosowe
- 50 ml rumu

Wykonanie:
Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance. Podgrzewamy ją w garnku na wolnym ogniu, często mieszając. Do masy dodajemy następnie szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową i drobno posiekane orzechy włoskie. Wsypujemy przyprawę do pierników i wlewamy rum. Całość dokładnie mieszamy i po zdjęciu z ognia wstawiamy do lodówki do czasu, aż zgęstnieje. Z zastygłej masy formujemy kulki, obtaczamy w kakao albo w wiórkach kokosowych i podajemy do kawy.

Smacznego!


Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Przed zamieszczeniem komentarza zapoznaj się z regulaminem.

 
Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

• Sobota [31.12.2016, 02:29:57] • [IP: 31.17.191.***]

bez wykrzynika, bez manipulowania, zdrowiej

Oglądasz 1-1 z 1
■ W niedzielę 22 pażdziernika przeprowadzona zostanie kolejna edycja „15”Złotej Jesieni , biegu zaliczanego do klasyfikacji Międzynarodowej Ligii Biegowej Klubu Biegacza Jogging . Zapisy od 11.00 , start o 12.00 spod szałasu nad Jeziorem Wolgastsee. Trasa wiedzie wokół jeziora ( 4 pętle po 3.750m każda ) . Szczegóły w regulaminie na www.jogging.republika.pl ■
■ Dotyczy utrudnień w ruchu na ul. Białoruskiej w Świnoujściu. W dniach od 17 października 2017 do 2 grudnia 2017 roku, w związku z prowadzonymi pracami drogowymi, wyłączona z ruchu zostaje ul. Białoruska, na odcinku od ulicy Sosnowej do ul. Norweskiej. Dojazd do posesji zostanie zapewniony. ■ We wtorek 17. października 2017 r. o godzinie 18.00 nastąpi próba nowej iluminacji budynku Muzeum Rybołówstwa Morskiego. Zapraszamy mieszkańców i gości, abyśmy wspólnie ocenili i zdecydowali, czy tak właśnie może wyglądać oświetlenie elewacji tego obiektu ■ Czarna teczka Żmurkiewicza wyparowała? W co gra Żmurkiewicz z Agatowską? ■ Na razie nie ma chętnych do budowy parkingu wielopoziomowego w centrum ■ Flota Świnoujście pokonała Białych Sądów 4-1 (2-1) ■ Znaleziono kartę bankomatową banku bgz bnp paribas. Na karcie jest nazwisko pani Sylwi. Właścicielka może się zgłosić po kartę pod numer 884077722 ■ Potrącenie na ulicy Grunwaldzkiej, 69- letni mężczyzna wpadł pod koła samochodu dostawczego ■ Mężczyzna pobił pracownicę MOPR-u! Kobieta trafiła do szpitala! ■ Dostojnie i z gracją, jak przystało na morskiego szlachcica, tuż przed północą z piątku na sobotę żaglowiec „Kapitan Borchardt” pojawił się na wodach świnoujskiego portu. Cumy podjął pracownik Mariny Północnej. „Borchardta" przyprowadził do Świnoujścia jeden z legendarnych kapitanów, który do dziś pełni czynną służbę w polskiej flocie – kpt ż.w. Ziemowit Barański. Zanim wyruszy w dalszą drogę, żaglowiec pozostanie przy kei Mariny Północnej przez najbliższe trzy, może cztery dni ■ W środę, około godziny 17:30 w okolicy skrzyżowania ulic Grunwaldzkiej z Karsiborską zgubiono telefon samsung galaxy j-3. Znalazca proszony jest o kontakt z numerem telefonu 661 -656-404 ■ Rada Miasta jednogłośnie przyjęła Strategię Realizacji Problemów Społecznych dla miasta Świnoujścia. Strategia obowiązywać będzie w latach 2017 -20126 ■ Prezydent Żmurkiewicz: Między starą promenadą na promenadą na wydmie zamierzamy wybudować jeszcze jeden ciąg spacerowy, tzw. "promenadę słońca". Handlujący dotychczas w tym ciągu beda mogli tam handlować najprawdopodobniej do końca przyszłego sezonu. ■