POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [30.12.2016, 11:20:55] • Polska

Sylwestrowe menu dla każdego!

Sylwestrowe menu dla każdego!

fot. Organizator

Udany Sylwester w polskim wydaniu? Dla wielu to taki spod znaku dobrego smaku. Oto przepisy na pyszne i proste przekąski, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom w ten wyjątkowy, pełen wrażeń wieczór.

Frytki na zdrowo

Zapomnijmy o standardowych, słonych i niezdrowych chipsach czy paluszkach. Przyrządźmy przekąski sami. W cienkie plasterki pokrójmy warzywa np. słodką marchew oraz bataty
i wstawmy je do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu w krótkim czasie mamy gotowe chrupiące i zdrowe frytki. Z czym smakują najlepiej? Proponujemy dipy na bazie naturalnych składników - Sos ziołowy oraz Grecki sos tzatziki.

Kuszące koperty szpinakowe

Wielbicieli ciasta francuskiego nie brakuje. Stwórzmy zatem prostą w przygotowaniu, a zarazem pyszną propozycję, która trafi w gusta większości naszych gości. Przekąska w formie koperty, której sekretem jest aromatyczny farsz na bazie szpinaku i serka wiejskiego to oryginalny pomysł na urozmaicenie sylwestrowego menu.

Sylwestrowe menu dla każdego!

fot. Organizator

Słodkości mile widziane

Skąd wziąć tyle energii, by pozostać na sylwestrowym parkiecie aż do białego rana? Jest tylko jedna odpowiedź - czekolada. Dzięki zawartej w niej fenylotylaminie pobudza się
w naszym organizmie produkcja endorfin, czyli hormonu szczęścia. Wyłożenie na stół kilku tabliczek czekolady byłoby zbyt proste, ale już własnoręcznie przygotowane Domowe trufle piernikowe na długo pozostaną w pamięci gości.


Sylwestrowe menu – przepisy:

Sos ziołowy


Składniki:

- Jogurt typu greckiego naturalny ,,Piątnica” 200g
- majonez 3 łyżki
- koperek świeży ½ pęczka
- natka pietruszki ½ pęczka
- bazylia świeża ½ pęczka
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz ziołowy do smaku


Wykonanie:
Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki
i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.

Grecki sos tzatziki

Składniki:

- jogurt typu greckiego naturalny „Piątnica” 150g 2 szt.
- ogórek świeży 300g
- koperek 1 średni pęczek
- czosnek 4 ząbki
- sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Gdy ogórki puszczą sok, dokładnie je odcisnąć i dodać do jogurtu, sok wylać. Dodać również pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Koperty szpinakowe

Składniki:

- Masło Ekstra ,,Piątnica” 1 łyżka
- szpinak mrożony 500g
- czosnek 2 ząbki
- Śmietanka 30% „Piątnica” 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- Serek wiejski 200g „Piątnica” 1szt.
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- jajko 1szt.

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony
z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec
w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Sylwestrowe menu dla każdego!

fot. Organizator

Domowe trufle piernikowe

Składniki:

- 150 ml Śmietanki 42% OSM Piątnica
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
- kakao lub wiórki kokosowe
- 50 ml rumu

Wykonanie:
Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance. Podgrzewamy ją w garnku na wolnym ogniu, często mieszając. Do masy dodajemy następnie szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową i drobno posiekane orzechy włoskie. Wsypujemy przyprawę do pierników i wlewamy rum. Całość dokładnie mieszamy i po zdjęciu z ognia wstawiamy do lodówki do czasu, aż zgęstnieje. Z zastygłej masy formujemy kulki, obtaczamy w kakao albo w wiórkach kokosowych i podajemy do kawy.

Smacznego!


Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Przed zamieszczeniem komentarza zapoznaj się z regulaminem.

 
Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

• Sobota [31.12.2016, 02:29:57] • [IP: 31.17.191.***]

bez wykrzynika, bez manipulowania, zdrowiej

Oglądasz 1-1 z 1
■ Oszukał seniorkę - najbliższe miesiące spędzi w areszcie. Policjanci zatrzymali sprawcę, który oszukał seniorkę. Mężczyzna okradł kobietę z oszczędności, namawiając ją do wypłacenia pieniędzy z konta, aby je uchronić przed "atakiem" hakerów. Mężczyzna został zatrzymany w Warszawie. Grozi mu do 8 lat pozbawienia wolności. Mundurowi apelują do seniorów o rozwagę i ostrożność ■ Przeżyli ze sobą ponad 50 lat! Dzisiaj odebrali medale! W dniu 18 stycznia 2017 roku, o godzinie 14.00 w Sali Urzędu Stanu Cywilnego odbędzie się uroczystość wręczenia Medali 50-Lecia Pożycia Małżeńskiego. Na uroczystość zaproszonych zostało 7 par małżeńskich ■ Połączą „jedynki”? Czytelnik: Gdzie dobro dzieci? Magistrat nie chce zdradzić szczegółów, jak ma wyglądać reforma oświatowa w naszym mieście. Docierają już do nas jednak sygnały od oburzonych rodziców, którzy sprzeciwiają się łączeniu szkół ■ W dniu 16 01 br. W parku zdrojowym znaleziono pęk kluczy z referentką. Właściciel proszony o kontakt tel. 506258532 ■