░ Szukasz pracownika ze Wschodu Rosja, Ukraina, Białoruś? Agencja zatrudnienia Rexstass zaprasza do kontaktu mail: biuro@rexstass.eu lub tel. +48 883 533 565 ul. Zielonogórska 32, Szczecin. www.rexstass.eu ░

POGODA

Reklama

Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Piątek [30.12.2016, 11:20:55] • Polska

Sylwestrowe menu dla każdego!

Sylwestrowe menu dla każdego!

fot. Organizator

Udany Sylwester w polskim wydaniu? Dla wielu to taki spod znaku dobrego smaku. Oto przepisy na pyszne i proste przekąski, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom w ten wyjątkowy, pełen wrażeń wieczór.

Frytki na zdrowo

Zapomnijmy o standardowych, słonych i niezdrowych chipsach czy paluszkach. Przyrządźmy przekąski sami. W cienkie plasterki pokrójmy warzywa np. słodką marchew oraz bataty
i wstawmy je do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu w krótkim czasie mamy gotowe chrupiące i zdrowe frytki. Z czym smakują najlepiej? Proponujemy dipy na bazie naturalnych składników - Sos ziołowy oraz Grecki sos tzatziki.

Kuszące koperty szpinakowe

Wielbicieli ciasta francuskiego nie brakuje. Stwórzmy zatem prostą w przygotowaniu, a zarazem pyszną propozycję, która trafi w gusta większości naszych gości. Przekąska w formie koperty, której sekretem jest aromatyczny farsz na bazie szpinaku i serka wiejskiego to oryginalny pomysł na urozmaicenie sylwestrowego menu.

Sylwestrowe menu dla każdego!

fot. Organizator

Słodkości mile widziane

Skąd wziąć tyle energii, by pozostać na sylwestrowym parkiecie aż do białego rana? Jest tylko jedna odpowiedź - czekolada. Dzięki zawartej w niej fenylotylaminie pobudza się
w naszym organizmie produkcja endorfin, czyli hormonu szczęścia. Wyłożenie na stół kilku tabliczek czekolady byłoby zbyt proste, ale już własnoręcznie przygotowane Domowe trufle piernikowe na długo pozostaną w pamięci gości.


Sylwestrowe menu – przepisy:

Sos ziołowy


Składniki:

- Jogurt typu greckiego naturalny ,,Piątnica” 200g
- majonez 3 łyżki
- koperek świeży ½ pęczka
- natka pietruszki ½ pęczka
- bazylia świeża ½ pęczka
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- sól, pieprz ziołowy do smaku


Wykonanie:
Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki
i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać.

Grecki sos tzatziki

Składniki:

- jogurt typu greckiego naturalny „Piątnica” 150g 2 szt.
- ogórek świeży 300g
- koperek 1 średni pęczek
- czosnek 4 ząbki
- sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Gdy ogórki puszczą sok, dokładnie je odcisnąć i dodać do jogurtu, sok wylać. Dodać również pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Koperty szpinakowe

Składniki:

- Masło Ekstra ,,Piątnica” 1 łyżka
- szpinak mrożony 500g
- czosnek 2 ząbki
- Śmietanka 30% „Piątnica” 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- Serek wiejski 200g „Piątnica” 1szt.
- ciasto francuskie 1 opakowanie
- jajko 1szt.

Wykonanie:
Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony
z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec
w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut.

Sylwestrowe menu dla każdego!

fot. Organizator

Domowe trufle piernikowe

Składniki:

- 150 ml Śmietanki 42% OSM Piątnica
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- starta skórka z jednej pomarańczy
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
- kakao lub wiórki kokosowe
- 50 ml rumu

Wykonanie:
Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance. Podgrzewamy ją w garnku na wolnym ogniu, często mieszając. Do masy dodajemy następnie szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową i drobno posiekane orzechy włoskie. Wsypujemy przyprawę do pierników i wlewamy rum. Całość dokładnie mieszamy i po zdjęciu z ognia wstawiamy do lodówki do czasu, aż zgęstnieje. Z zastygłej masy formujemy kulki, obtaczamy w kakao albo w wiórkach kokosowych i podajemy do kawy.

Smacznego!


Ewelina Duchnik
Młodszy Specjalista ds. PR


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Przed zamieszczeniem komentarza zapoznaj się z regulaminem.

 
Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

• Sobota [31.12.2016, 02:29:57] • [IP: 31.17.191.***]

bez wykrzynika, bez manipulowania, zdrowiej

Oglądasz 1-1 z 1
■ Komunikat. Utrudnienia na rogu Roosevelta i Gałczyńskiego. UWAGA KIEROWCY. Zakład Wodociągów i Kanalizacji informuje, że z powodu naprawy sieci kanalizacyjnej, od dziś mogą wystąpić utrudnienia w ruchu na rogu ulicy Roosevelta i Gałczyńskiego. Prowadzone prace nie spowodują natomiast przerw w dostawie wody do odbiorców ■
■ Strażacy świętowali swój dzień! Były awanse i odznaczenia! Na co dzień ciężko pracują ratując życie innym. Strażacy bo o nich mowa, 23 maja obchodzili swój dzień. Z tej okazji w KM PSP na Warszowie odbyła się specjalna uroczystość. Były awanse, odznaczenia i nagrody. Przed KM PSP w Świnoujściu, przy ulicy Barlickiego pojawili się nie tylko najważniejsi tego dnia strażacy, ale także zaproszeni gości, wśród nich prezydent Janusz Żmurkiewicz oraz Komendant Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej, st. bryg. Jacek Staśkiewicz ■ W piątek przy wiatraku Świnoujście żegna Zbigniewa Wodeckiego! To tutaj zaczynał swoją karierę. W Świnoujściu odkryto jego talent. Tu rozpoczął swoją karierę i przez lata był wiernym sympatykiem miasta na wyspach, w którym odpoczywał, śpiewał i grał. Wielu mieszkańców miasta miało okazję spotkać go podczas spacerów po promenadzie. Dziś nie ma Go już wśród nas. Świnoujście pożegnają Zbigniewa Wodeckiego na swój sposób – Jego muzyką, przy zachodzącym słońcu i symbolu miasta Wiatraku. Na ten niezwykły, pożegnalny koncert zapraszamy w najbliższy piątek 26 maja 2017 o godz. 20.40 przy Wiatraku na falochronie zachodnim ■ W środę, 24.05 br. wielkie ćwiczenia służb w szpitalu miejskim! ■ Plac w centrum miasta jest doskonałym miejscem, aby zaprezentować się dużej liczbie odbiorców. Tak właśnie było w przypadku grupy teatralnej pod wodzą Jadwigi Widawskiej. Kolorowo ubrane dziewczęta tańczyły w rytm muzyki Michaela Jacksona. Wszystko wiąże się z promocją nowego spektaklu, który będzie można obejrzeć już wkrótce ■ Jerzy Bralczyk i Michał Ogórek znów odwiedzą Świnoujście! W imieniu Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu serdecznie zapraszam na jedyne w swoim rodzaju spotkania językowe z udziałem: prof. Jerzego Bralczyka oraz red. Michała Ogórka ■ Komendant Miejski Państwowej Straży Pożarnej w Świnoujściu serdecznie zaprasza na Obchody Dnia Strażaka w KM PSP ul. Norberta Barlickiego 18, które odbędą się 23 maja 2017 roku o godzinie 11.00 ■ 1 i 2 czerwca międzynarodowe ćwiczenia wojsk w Świnoujściu! BALTOPS 2017 – największe w tym roku międzynarodowe ćwiczenie na Bałtyku rozpoczyna się w Szczecinie i Świnoujściu. Do zachodniopomorskich portów w czwartek i piątek (1 i 2 czerwca) wejdzie ponad 40 okrętów wojennych z 14 państw. Trzy dni później okręty rozpoczną praktyczne manewry na morzu gdzie załogi przećwiczą prowadzenie międzynarodowej operacji. Polska Marynarka Wojenna skieruje do udziału w ćwiczeniu trałowce oraz okręty transportowo-minowe. Podczas pobytu w Szczecinie część okrętów udostępni swoje pokłady dla zwiedzających ■ Zakończenie manewrów Mare Aperto. Czernicki w Porcie Arbatax. Marynarze Polskiego Kontyngentu Wojskowego Czernicki zakończyli udział w międzynarodowych manewrach morskich u wybrzeży Sardynii ■ Joanna Agatowska, Jan Borowski, Zdzisław Merchelski i Andrzej Mrozek to skład komisji gospodarki morskiej Rady Miasta zatwierdzonej podczas dzisiejszej sesji nadzwyczajnej. Rada zdecydowała również, że pracom komisji przewodniczyć będzie radny Andrzej Mrozek ■